Den glade trøffel ApS

CVR-nr.: 36704918

Blekinge Boulevard 2

2630 Taastrup


Årsrapport

1. januar 2021 - 31. december 2021

Årsrapporten er fremlagt og godkendt på selskabets ordinære generalforsamling den
31/03/2022
Jens Bouet
Dirigent

Virksomhedsoplysninger

VirksomhedenDen glade trøffel ApS
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup
CVR-nr:36704918
Regnskabsår:01/01/2021 - 31/12/2021
RevisorAJOUR REVISION STATSAUTORISERET REVISIONSANPARTSSELSKAB
DK Danmark
CVR-nr:33150482
P-enhed:1016290358

Ledelsespåtegning

Jeg har dags dato aflagt årsrapporten for 2021 for Den Glade Trøffel ApS.

 

Årsrapporten er aflagt i overensstemmelse med årsregnskabsloven.

 

Vi anser den valgte regnskabspraksis for hensigtsmæssig, således at årsrapporten giver et retvisende billede af selskabets aktiver og passiver, finansielle stilling samt resultat.

 

Årsrapporten indstilles til generalforsamlingens godkendelse.



Høje Taastrup , den 10/03/2022

Direktion
Jens Bouet



Den uafhængige revisors revisionspåtegning

Til kapitalejerne i Den glade trøffel ApS

Konklusion

Vi har revideret årsregnskabet for Den glade trøffel ApS for regnskabsåret 1. januar 2021 - 31. december 2021, der omfatter resultatopgørelse, balance og noter, herunder anvendt regnskabspraksis. Årsregnskabet udarbejdes efter årsregnskabsloven. Det er vores opfattelse, at årsregnskabet giver et retvisende billede af selskabets aktiver, passiver og finansielle stilling pr 31. december 2021 samt af resultatet af selskabets aktiviteter for regnskabsåret 1. januar 2021 - 31. december 2021 i overensstemmelse med årsregnskabsloven.

Grundlag for konklusion

Vi har udført vores revision i overensstemmelse med internationale standarder om revision og de yderligere krav, der er gældende i Danmark. Vores ansvar ifølge disse standarder og krav er nærmere beskrevet i revisionspåtegningens afsnit ”Revisors ansvar for revisionen af årsregnskabet”. Vi er uafhængige af selskabet i overensstemmelse med International Ethics Standards Board for Accountants’ internationale retningslinjer for revisorers etiske adfærd (IESBA Code) og de yderligere etiske krav, der er gældende i Danmark, ligesom vi har opfyldt vores øvrige etiske forpligtelser i henhold til disse krav og IESBA Code. Det er vores opfattelse, at det opnåede revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for vores konklusion.

Væsentlig usikkerhed vedr. fortsat drift

Uden at modificere vores konklusion gør vi opmærksom på, at der er væsentlig usikkerhed, der kan rejse betydelig tvivl om selskabets mulighed for at fortsætte driften. Vi henviser til note 1 i regnskabet, hvoraf ledelsen har redegjort for, at forsat drift er forudsat af at selskabets anpartshaver har afgivet finansieringstilsagn og støtteerklæring for det kommende år. Baseret herpå er vi enige i valg af regnskabspraksis.

Ledelsens ansvar for regnskabet

Ledelsen har ansvaret for udarbejdelsen af et årsregnskab, der giver et retvisende billede i overensstemmelse med årsregnskabsloven. Ledelsen har endvidere ansvaret for den interne kontrol, som ledelsen anser for nødvendig for at udarbejde et årsregnskab uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl. Ved udarbejdelsen af årsregnskabet er ledelsen ansvarlig for at vurdere selskabets evne til at fortsætte driften; at oplyse om forhold vedrørende fortsat drift, hvor dette er relevant; samt at udarbejde årsregnskabet på grundlag af regnskabsprincippet om fortsat drift, medmindre ledelsen enten har til hensigt at likvidere selskabet, indstille driften eller ikke har andet realistisk alternativ end at gøre dette.

Revisors ansvar for revisionen af regnskabet

Vores mål er at opnå høj grad af sikkerhed for, om årsregnskabet som helhed er uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, og at afgive en revisionspåtegning med en konklusion. Høj grad af sikkerhed er et højt niveau af sikkerhed, men er ikke en garanti for, at en revision, der udføres i overensstemmelse med internationale standarder om revision og de yderligere krav, der er gældende i Danmark, altid vil afdække væsentlig fejlinformation, når sådan findes. Fejlinformationer kan opstå som følge af besvigelser eller fejl og kan betragtes som væsentlige, hvis det med rimelighed kan forventes, at de enkeltvis eller samlet har indflydelse på de økonomiske beslutninger, som regnskabsbrugerne træffer på grundlag af årsregnskabet.Som led i en revision, der udføres i overensstemmelse med internationale standarder om revision og de yderligere krav, der er gældende i Danmark, foretager vi faglige vurderinger og opretholder professionel skepsis under revisionen. Herudover:

Identificerer og vurderer vi risikoen for væsentlig fejlinformation i årsregnskabet, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, udformer og udfører revisionshandlinger som reaktion på disse risici samt opnår revisionsbevis, der er tilstrækkeligt og egnet til at danne grundlag for vores konklusion. Risikoen for ikke at opdage væsentlig fejlinformation forårsaget af besvigelser er højere end ved væsentlig fejlinformation forårsaget af fejl, idet besvigelser kan omfatte sammensværgelser, dokumentfalsk, bevidste udeladelser, vildledning eller tilsidesættelse af intern kontrol.

Opnår vi forståelse af den interne kontrol med relevans for revisionen for at kunne udforme revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne, men ikke for at kunne udtrykke en konklusion om effektiviteten af selskabets interne kontrol.

Tager vi stilling til, om den regnskabspraksis, som er anvendt af ledelsen, er passende, samt om de regnskabsmæssige skøn og tilknyttede oplysninger, som ledelsen har udarbejdet, er rimelige.

Konkluderer vi, om ledelsens udarbejdelse af årsregnskabet på grundlag af regnskabsprincippet om fortsat drift er passende, samt om der på grundlag af det opnåede revisionsbevis er væsentlig usikkerhed forbundet med begivenheder eller forhold, der kan skabe betydelig tvivl om selskabets evne til at fortsætte driften. Hvis vi konkluderer, at der er en væsentlig usikkerhed, skal vi i vores revisionspåtegning gøre opmærksom på oplysninger herom i årsregnskabet eller, hvis sådanne oplysninger ikke er tilstrækkelige, modificere vores konklusion. Vores konklusioner er baseret på det revisionsbevis, der er opnået frem til datoen for vores revisionspåtegning. Fremtidige begivenheder eller forhold kan dog medføre, at selskabet ikke længere kan fortsætte driften.

Tager vi stilling til den samlede præsentation, struktur og indhold af årsregnskabet, herunder noteoplysningerne, samt om årsregnskabet afspejler de underliggende transaktioner og begivenheder på en sådan måde, at der gives et retvisende billede heraf.

Vi kommunikerer med den øverste ledelse om blandt andet det planlagte omfang og den tidsmæssige placering af revisionen samt betydelige revisionsmæssige observationer, herunder eventuelle betydelige mangler i intern kontrol, som vi identificerer under revisionen.

Udtalelse om ledelsesberetningen

Ledelsen er ansvarlig for ledelsesberetningen. Vores konklusion om årsregnskabet omfatter ikke ledelsesberetningen, og vi udtrykker ingen form for konklusion med sikkerhed om ledelsesberetningen. I tilknytning til vores revision af årsregnskabet er det vores ansvar at læse ledelsesberetningen og i den forbindelse overveje, om ledelsesberetningen er væsentligt inkonsistent med årsregnskabet eller vores viden opnået ved revisionen eller på anden måde synes at indeholde væsentlig fejlinformation. Vores ansvar er derudover at overveje, om ledelsesberetningen indeholder krævede oplysninger i henhold til årsregnskabsloven. Baseret på det udførte arbejde er det vores opfattelse, at ledelsesberetningen er i overensstemmelse med årsregnskabet og er udarbejdet i overensstemmelse med årsregnskabslovens krav. Vi har ikke fundet væsentlig fejlinformation i ledelsesberetningen.


København, 10/03/2022



Michael Bo Andersen ,mne29496
Statsautoriseret revisor
AJOUR REVISION STATSAUTORISERET REVISIONSANPARTSSELSKAB
CVR:33150482

Ledelsesberetning

Hovedaktivitet

Selskabets hovedaktivitet består i at drive kantinevirksomhed i Handicaporganisationernes Hus, samt beslægtet virksomhed.

    
Udvikling i aktiviteter og økonomiske forhold kr.
Årets resultat er opgjort til  -277.188
Selskabets balance udviser en samlet aktivmasse på  403.234
Selskabets egenkapital androg -1.475.334
Fri egenkapital androg -1.525.334

 

Årets resultat er utilfredsstillende og resultatet er en direkte konsekvens af COVID-19 situationens påvirkninger af begge de to primære indsats- og forretningsområder.

 

Handicaporganisationernes Hus har været ramt af Covid restriktioner i lighed med resten af restaurationsbranchen, ligesom mange af huset organisationer valgte hjemmearbejde i stort omfang frem til ultimo året.   

 

Vi har i 2021 oplevet en stor træghed i bookningerne i husets mødecenter, hvilket har været bekymrende da mødecentret står for 2/3 af selskabets omsætning. Grundet COVID og usikkerhederne om samme, har mange organisationer valgt virtuelle mødeformer i stedet.

 

Vi har i en kort periode modtaget lønkompensation fra myndighederne, men ellers har vi desværre måttet tilpasse omkostningerne til det marked vi er oppe imod.

 

Omkostningstilpasningen er sket gennem personalereduktioner på såvel timelønsområdet som på de fastansatte. Vi har tillige prisjusteret generelt på hele mødecenterdelen samt på volumen priserne generelt. 

 

Selskabets anpartshaver har afgivet finansieringstilsagn over for selskabet. Selskabets fortsatte drift er betinget af denne støtteerklæring. Ledelsen har ved regnskabsaflæggelsen forudsat, at selskabet er going concern som følge af den nævnte støtteerklæring, og har derfor aflagt regnskabet med forsat drift for øje.

 

Begivenheder efter regnskabsårets afslutning

Handicaporganisationernes Hus er nu fuldt genåbnet og alle organisationer har pr. 1. januar 2022 accepteret er generel pristalsregulering på 3% på kantinemaden i huset samt på maden i mødecenteret. 

 

Mødecentret er oplever en markant stigning i bookninger og der er fra 1. marts 2022 sat gang i en markedsføringsindsats imod eksterne kunder – både canvas og via kundekartotek. 

 

Samtidig har vi siden 1. januar haft gang i et Lean projekt i hele selskabet, så alle processer bliver beskrevet og målt med henblik på at minimere tomgangseffekter.

 

Forventet udvikling

Direktionen anser som nævnt resultatet for utilfredsstillende. Der forventes et forbedret resultatet for regnskabsåret 2022.

 

Det er ledelsens opfattelse, at selskabet vil have tilstrækkelig likviditet til at gennemfører det kommende regnskabsårs planlagte aktiviteter, ligesom selskabet forventer en langsigtet positiv resultatudvikling således at selskabets kapital vil blive retableret inden for en kort årrække.


Anvendt regnskabspraksis

Årsrapporten er aflagt i overensstemmelse med årsregnskabslovens bestemmelser for Regnskabsklasse B.

 

Den anvendte regnskabspraksis er uændret i forhold til sidste år.

 

Resultatopgørelse

 

Generelt om indregning og måling 

Aktiver indregnes i balancen, når det som følge af en tidligere begivenhed er sandsynligt, at fremtidige økonomiske fordele vil tilflyde virksomheden, og aktivets værdi kan måles pålideligt.

 

Forpligtelser indregnes i balancen, når virksomheden som følge af en tidligere begivenhed har en retlig eller faktisk forpligtelse, og det er sandsynligt, at fremtidige økonomiske fordele vil fragå virksomheden, og for- pligtelsens værdi kan måles pålideligt.

 

Ved første indregning måles aktiver og forpligtelser til kostpris. Måling efter første indregning sker som be- skrevet for hver enkelt regnskabspost nedenfor.

 

Ved indregning og måling tages hensyn til forudsigelige risici og tab, der fremkommer, inden årsrapporten aflægges, og som be- eller afkræfter forhold, der eksisterede på balancedagen.

 

I resultatopgørelsen indregnes indtægter, i takt med at de indtjenes, mens omkostninger indregnes med de beløb, der vedrører regnskabsåret.

 

Resultatopgørelsen

 

Bruttofortjeneste eller -tab

Bruttofortjeneste eller -tab omfatter nettoomsætning, vareforbrug og eksterne omkostninger.

 

Nettoomsætning

Nettoomsætning ved salg af handelsvarer og færdigvarer indregnes i resultatopgørelsen, når levering og risikoovergang til køber har fundet sted. Nettoomsætning indregnes eksklusive moms, afgifter og rabatter 

i forbindelse med salget og måles til dagsværdien af det fastsatte vederlag.

 

Vareforbrug

Vareforbrug omfatter regnskabsårets vareforbrug målt til kostpris.

 

Andre eksterne omkostninger

Andre eksterne omkostninger omfatter omkostninger, der vedrører virksomhedens primære aktiviteter, herunder lokaleomkostninger, kontorholdsomkostninger, salgsfremmende omkostninger mv. I posten ind- går endvidere nedskrivninger af tilgodehavender indregnet under omsætningsaktiver. 

 

Personaleomkostninger

Personaleomkostninger omfatter løn og gager såvel som omkostninger til social sikring, pensioner o.l. for virksomhedens medarbejdere.

 

Andre finansielle indtægter

Andre finansielle indtægter består af renteindtægter.

 

Finansielle omkostninger fra tilknyttede virksomheder

Finansielle omkostninger fra tilknyttede virksomheder består af renteomkostninger mv. fra gæld til tilknyttede virksomheder.

 

Andre finansielle omkostninger

Andre finansielle omkostninger består af renteomkostninger, herunder renteomkostninger fra gæld til tilknyttede virksomheder, amortisering af finansielle forpligtelser samt tillæg under acontoskatteordningen mv.

 

Skat af årets resultat

Årets skat, som består af årets aktuelle skat og forskydning i udskudt skat, indregnes i resultatopgørelsen med den del, der kan henføres til årets resultat, og direkte på egenkapitalen med den del, der kan henføres til posteringer direkte på egenkapitalen.

 

Udskudt skat

Udskudt skatteforpligtigelse indregnes som en hensættelse. Den udskudte skatteforpligtigelse er indregnet som skatten af alle midlertidige forskelle mellem de regnskabs- og skattemæssige saldi.

 

Balance

 

Materielle anlægsaktiver

Andre anlæg, driftsmateriel og inventar måles til kostpris med fradrag af akkumulerede afskrivninger.

 

Afskrivningsgrundlaget er kostpris med fradrag af forventet restværdi efter afsluttet brugstid.

 

Kostprisen omfatter anskaffelsesprisen samt omkostninger direkte tilknyttet anskaffelsen indtil det tidspunkt, hvor aktivet er klar til at blive taget i brug.

 

Der foretages lineære afskrivninger baseret på følgende vurdering af aktivernes forventede brugstid :

Andre anlæg, driftsmateriel og inventar 3-5 år

 

Småanskaffelser og software udgiftsføres i.h.t. de skattemæssige regler.

 

Fortjeneste eller tab ved afhændelse af materielle anlægsaktiver opgøres som forskellen mellem salgspris med fradrag af salgsomkostninger og den regnskabsmæssige værdi på salgstidspunktet. Fortjeneste eller tab indregnes i resultatopgørelsen under afskrivninger.

 

Varebeholdninger 

Varebeholdninger måles til kostpris efter FIFO-metoden. I tilfælde, hvor nettorealisationsværdien er lavere end kostprisen, nedskrives til den lavere værdi.

 

Kostpris for handelsvarer samt råvarer og hjælpematerialer omfatter anskaffelsespris med tillæg af hjemtagelsesomkostninger.

 

Tilgodehavender

Tilgodehavender måles til amortiseret kostpris, der sædvanligvis svarer til nominel værdi. Værdien reduceres med nedskrivning til imødegåelse af forventede tab.

 

Periodeafgrænsningsposter

Periodeafgrænsningsposter indregnet under aktiver omfatter afholdte omkostninger vedrørende efterfølgende regnskabsår.

 

Skyldig skat og udskudt skat

Aktuelle skatteforpligtelser og tilgodehavende aktuel skat indregnes i balancen som beregnet skat af årets skattepligtige indkomst reguleret for skat af tidligere års skattepligtige indkomster samt for betalte acontoskatter.

 

Udskudt skat måles efter den balanceorienterede gældsmetode af midlertidige forskelle mellem regnskabsmæssige og skattemæssige værdier af aktiver og forpligtelser. I de tilfælde, f.eks. vedrørende aktier hvor opgørelsen af skatteværdien kan foretages efter alternative beskatningsregler, måles udskudt skat på grundlag af den planlagte anvendelse af aktivet henholdsvis afvikling af forpligtelsen.

 

Udskudt skat måles på grundlag af de skatteregler og skattesatser, der med balancedagens lovgivning vil være gældende, når den udskudte skat forventes udløst som aktuel skat. Ændring i udskudt skat som følge af ændringer i skattesatser indregnes i resultatopgørelsen.

 

Gældsforpligtelser

Gæld er målt til amortiseret kostpris svarende til nominel værdi.

Resultatopgørelse 1. jan. 2021 - 31. dec. 2021

Note 2021 2020
kr. kr.
Bruttofortjeneste/Bruttotab 1.545.399 1.289.035
Personaleomkostninger 1 -1.720.906 -1.790.786
Af- og nedskrivninger af materielle og immaterielle anlægsaktiver 2 0 0
Resultat af ordinær primær drift -175.507 -501.751
Andre finansielle indtægter 0
     Finansielle omkostninger, der hidrører fra tilknyttede virksomheder -101.623 -42.555
     Andre finansielle omkostninger -58 -110
Ordinært resultat før skat -277.188 -544.416
Skat af årets resultat 3 0 0
Årets resultat -277.188 -544.416
Forslag til resultatdisponering
Foreslået udbytte indregnet under egenkapitalen 0 0
Overført resultat -277.188 -544.416
I alt -277.188 -544.416

Balance 31. december 2021

Aktiver

Note 2021 2020
kr. kr.
Andre anlæg, driftsmateriel og inventar 0 0
Materielle anlægsaktiver i alt 4 0 0
Deposita 54.727 53.123
Finansielle anlægsaktiver i alt 54.727 53.123
Anlægsaktiver i alt 54.727 53.123
Fremstillede varer og handelsvarer 37.829 28.718
Varebeholdninger i alt 37.829 28.718
Tilgodehavender fra salg og tjenesteydelser 267.664 30.295
Andre tilgodehavender 24.109 0
Periodeafgrænsningsposter 0 75.437
Tilgodehavender i alt 291.773 105.732
Likvide beholdninger 18.905 228.485
Omsætningsaktiver i alt 348.507 362.935
Aktiver i alt 403.234 416.058

Balance 31. december 2021

Passiver

Note 2021 2020
kr. kr.
Registreret kapital mv. 5 50.000 50.000
Overført resultat -1.525.334 -1.248.146
Egenkapital i alt -1.475.334 -1.198.146
Hensættelse til udskudt skat 0 0
Hensatte forpligtelser i alt 0 0
Gæld til tilknyttede virksomheder 1.189.144 646.780
Langfristede gældsforpligtelser i alt 6 1.189.144 646.780
Leverandører af varer og tjenesteydelser 31.692 55.927
Gældsforpligtelser til tilknyttede virksomheder 20.000 20.000
Anden gæld, herunder skyldige skatter og skyldige bidrag til social sikring 637.732 891.497
Kortfristede gældsforpligtelser i alt 689.424 967.424
Gældsforpligtelser i alt 1.878.568 1.614.204
Passiver i alt 403.234 416.058

Egenkapitalopgørelse 1. jan. 2021 - 31. dec. 2021

Registreret kapital mv. Overført resultat Foreslået udbytte indregnet under egenkapitalen I alt
kr. kr. kr. kr.
Egenkapital, primo 50.000 -1.248.146 0 -1.198.146
Betalt udbytte 0 0 0 0
Årets resultat 0 -277.188 0 -277.188
Egenkapital, ultimo 50.000 -1.525.334 0 -1.475.334

Noter

1. Personaleomkostninger

  2021 2020
  kr. tkr.
Lønninger -1.345.717 -1.481
Pensionsbidrag -284.898 -283
Andre omkostninger til social sikring -56.252 -1
Andre personaleomkostninger -34.039 -27
  -1.720.906 -1.791

2. Af- og nedskrivninger af materielle og immaterielle anlægsaktiver

  2021 2020
  kr. tkr.
Andre anlæg, driftsmateriel og inventar 0 0
  0 0

3. Skat af årets resultat

  2021 2020
  kr. tkr.
Aktuel skat 0 0
Ændring af udskudt skat 0 0
Regulering vedrørende tidligere år 0 0
  0 0

4. Materielle anlægsaktiver i alt

   

  Andre Anlæg mv.
  kr.
Kostpris primo 0
Tilgang 0
Afgang 0
Kostpris ultimo 0
 
Af- og nedskrivning primo 0
Årets afskrivning 0
Tilbageførsel ved afgang 0
Af- og nedskrivning ultimo 0
 
Regnskabsmæssig værdi ultimo 0
 

5. Registreret kapital mv.

Virksomhedskapitalen er ikke inddelt i separate klasser.

6. Langfristede gældsforpligtelser i alt

  Gæld i alt ultimo Afdrag næste år Langfristet andel Restgæld efter 5 år
  kr. kr. kr. kr.
Gæld til tilknyttede virksomheder 1.209.144 20.000 1.189.144 16.667
  1.209.144 20.000 1.189.144 16.667

 

Selskabets anpartshaver, der har et tilgodehavende på 1.209.144 kr. pr. 31.12.2021, har trådt tilbage overfor selskabets øvrige kreditorer frem til 01.01.2023.

7. Oplysning om usikkerhed om going concern

Selskabets anpartshaver har afgivet finansieringstilsagn over for selskabet. Selskabets fortsatte drift er betinget af at indtjeningen fra driften fortsat er positiv, samt at der løbende tilføres den fornødne driftslikviditet. Ledelsen har ved regnskabsaflæggelsen forudsat, at selskabet er going concern på grundlag af den nævnte støtteerklæring og det udarbejdede budget, og har derfor aflagt regnskabet med forsat drift for øje.

8. Oplysning om eventualforpligtelser

Selskabet har ingen eventualposter

9. Oplysning om pantsætninger og sikkerhedsstillelser

Selskabet har ingen pantsætninger og sikkerhedsstillelser

10. Oplysning om ejerskab

Ejerforhold

Selskabet har registreret følgende kapitalejere med mere end 5% af kapitalens stemmerettigheder eller pålydende værdi:

 

Dansk Handicap Forbund

Nærtstående parter

Selskabet har følgende nærtstående parter:

 

Bestemmende indflydelse

Jens Bouet, direktør

11. Information om gennemsnitligt antal ansatte

2021
Gennemsnitligt antal ansatte 6
false false false true Erhvervsstyrelsen Regnskab Basis 31/12/2020 01/01/2020 Revisionspåtegning false false false false Ajour Revision ApS Kirkebjerg Allé 86, 1.tv. 2605 Brøndby 367049182021-01-012021-12-31 367049182021-01-012021-12-311 367049182021-01-012021-12-310 367049182021-01-012021-12-312 367049182020-01-012020-12-31 367049182021-01-012021-12-31fsa:ProposedDividendRecognisedInEquityMember 367049182020-01-012020-12-31fsa:ProposedDividendRecognisedInEquityMember 367049182021-01-012021-12-31fsa:RetainedEarningsMember 367049182020-01-012020-12-31fsa:RetainedEarningsMember 367049182021-12-31 367049182020-12-31 367049182021-01-01fsa:ContributedCapitalMember 367049182021-01-01fsa:RetainedEarningsMember 367049182021-01-01fsa:ProposedDividendRecognisedInEquityMember 367049182021-01-01 367049182021-01-012021-12-31fsa:ContributedCapitalMember 367049182021-01-012021-12-31fsa:RetainedEarningsMember 367049182021-01-012021-12-31fsa:ProposedDividendRecognisedInEquityMember 367049182021-12-31fsa:ContributedCapitalMember 367049182021-12-31fsa:RetainedEarningsMember 367049182021-12-31fsa:ProposedDividendRecognisedInEquityMember iso4217:DKK